Härrydabo lurades på sina besparingar – döms för penningtvättbrott

En ung kvinna från Härryda kommun dömdes i förra veckan för penningtvättbrott. Kvinnan blev själv bedragen på alla sina besparingar samtidigt som hennes eget konto nyttjades för överföring av stulna pengar.

ANNONS

En kvinna i 20-årsåldern fick i slutet av april förra året ett samtal från en för henne okänd person. Genom vilseledning och övertalning fick uppringaren tillgång till kvinnans bankkonto och inom kort var kvinnans konto tömt på alla hennes besparingar – 55 000 kronor. När pengarna försvann förstod Härrydabon att det inte var ”en bra person” hon hade att göra med.

Kvinnan uppger att hon flera gånger försökte dra sig ur samtalet men att uppringaren tjatade och att hon inte vågade säga nej. Uppringaren lyckades via en app fjärrstyra kvinnans dator. .

Under de följande dagarna fortsatte samtalen komma från bedragaren som vid flera tillfällen lyckades övertyga kvinnan att signera flera transaktioner via mobilt bank-id.

ANNONS

Kvinnans konto användes för penningtvätt

Förutom att kvinnan själv förlorade sina egna besparingar dök det upp större summor pengar på hennes konto. Som mest överfördes 180 000 kronor till hennes konto. Hon fick veta av uppringaren att de här pengarna tillhörde en tredje person. Hon fortsatte att hjälpa uppringaren i hopp om att hon skulle återfå sina förlorade besparingar. Till sist valde kvinnan att polisanmäla händelsen och banken frös hennes bankkonto.

Tingsrättens dom

Det är den tredje personen, vars pengar sattes in på kvinnans konto, som nu kräver skadestånd av kvinnan för de förlorade pengarna.

Tingsrätten ifrågasätter inte att kvinnan själv blivit bedragen på sina besparingar men menar att kvinnan borde insett att pengarna som sattes in på hennes konto var stulna, med tanke på att hon själv polisanmält bedragaren.

Kvinnans dömdes i förra veckan till dagsböter på 3 000 kronor och ett skadestånd på 99 000 kronor.

LÄS MER:Jättebot för Landvetterbo som uppgav fel i deklarationen

LÄS MER:Barnfamiljer i Härryda kämpar för att få ihop ekonomin – nya grupper söker stöd

LÄS MER:Ny linje till Barcelona från Landvetter

ANNONS