Härrydabo är misstänkt för att ha fuskat med studielån

Nära 50 000 kronor betalades ut felaktigt. En man i 50-årsåldern från Härryda kommun misstänks för att ha fuskat med studielån. Han åtalas nu för bidragsbrott vid Göteborgs tingsrätt.

ANNONS
|

Det var under hösten år 2020 som mannen sökte en distanskurs på halvfart vid ett universitet i Sverige. Men i ansökan till Centrala studiestödsnämnden, CSN, uppgav mannen att han studerade på heltid.

Under nio tillfällen fram till april 2021 fick mannen utbetalat ett för högt belopp.

Vid en kontroll upptäckte myndigheten att mannen inte pluggade på heltid som meddelat, utan på halvfart. Därför polisanmälde CSN honom för att ha meddelat falska uppgifter, alternativt för att ha underlåtit att anmäla ändrade studieförhållanden, vilket han enligt lag är skyldig att göra.

Mannen erkänner att han har gjort fel – men nekar till själva brottet

I förhöret säger mannen till polisen att han förstått att han har fått felaktiga utbetalningar, och att han därför betalat tillbaka pengar till CSN, men att det hela ska röra sig om ett missförstånd då han sökt många kurser samtidigt.

ANNONS

Men efter att mannen under förhöret fått logga in på sina personliga sidor på CSN syns det att han bara varit registrerad på en kurs på halvfart under den aktuella tidsperioden:

”Jag minns inte om det var poängen eller takten ... Jag måste ha blandat ihop det, står det så så står det så, men det är inte så jag minns det.”

I stämningsansökan yrkar åklagaren i första hand på ringa bidragsbrott, och i andra hand vårdslöst bidragsbrott då mannen skulle kunna ha begått gärningarna av grov oaktsamhet.

Sammanlagt har mannen erhållit 103 510 kr i studiemedel när han enbart var berättigad till 54 478 kr. Därmed har han felaktig fått 49 032 kr för mycket utbetalt, enligt myndigheten.

LÄS MER:Järnvägskorsningen delar samhället – så kan det lösas

LÄS MER:Hyresgäst hörde brytljud från källaren

LÄS MER:Familjedramat bakom knarkhärvan: ”Förstört livet för mig”

ANNONS