Härryda HK firar 25 år: ”Rörd att stå här idag”

Handbollsspelare, tränare och klubbveteraner. Läktarna var fulla under lördagen då Härryda HK firade sitt 25-årsjubileum i Mölnlycke idrottshall.
– Jättekul att stå här idag. Man blir nästan rörd, säger Stefan Albrechtson, Sävehofs klubbdirektör, som var med och startade klubben i Landvetter.

ANNONS
|

På spelplanen i idrottshallen i Mölnlycke myllrar det av spelare i olika åldrar. Det har precis varit en gemensam fotografering dagen till ära.

Härryda HK:s styrelsemedlem Magnus Klarqvist förklarar vad som kommer hända under under dagen, då det både är säsongsavslutning och firande av att handbollsklubben nu funnits i 25 år.

– Vi kommer att ha handbollsmatcher naturligtvis i mängder. Det kommer att serveras födelsedagstårta för klubben. Vi kommer att ha lite gäster, elitspelare ifrån Sävehof idag. Lite utmaningar och tävlingar, berättar han.

På senare tid har handbollsklubben, som fortfarande drivs ideellt, vuxit. Just nu är det över 300 aktiva, och det är något klubben är väldigt glad för.

ANNONS

– Det är väldigt kul. Det har varit väldigt bra återväxt. Det är många yngre lag som du ser här nu, säger Magnus Klarqvist till Härryda-postens utsända reporter.

Hur kommer det sig att klubben blivit större nu på senare år?

– Jag tror att det har beror på att vi har skapat en bättre struktur i föreningen.

Han får medhåll av Niclas Björnfot, som är ordförande i klubben.

– Det har varit väldiga berg- och dalbanor under årets lopp. Klubben har ibland varit på gränsen till att läggas ner, berättar han.

Men nu går det bra?

– Ja, det har växt jättebra med handbollen i Härryda. Trots allt som varit med pandemin. Vi har skapat tillsammans med förbundet något som kallas grundstenen för att öka antalet ideella och spelare.

Sävehofs Stefan Albrechtson: ”Vi tog handbollen över berget”

IK Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson var en av dem som var med och drog igång handboll i Härryda kommun. Det var då år 1996.

– Det var helt ideellt, vi var bara handbollsnördar. Vi satt i Sävehof och började få många handbollsspelare över berget. Så tog vi ett initiativ. Vi kände att vi måste göra något i Landvetter för där fanns ju ingen handboll.

ANNONS

Men det fanns ett stort hinder i begynnelsen:

– Vi fick inga träningstider. Men P-O som sitter därborta, säger Stefan Albrechtson och pekar mot läktaren:

– Han var idrottslärare på Landvetterskolan och hjälpte mig att få träningstider. Han sa: ”Abbe, du kan få två timmar här, tisdagar och torsdagar”. Så då drog jag igång. Jag fick ihop 25 killar, men då spelade de under Sävehofs namn.

Efter att Härryda kommun fick upp ögonen för idrottsinitiativet ledde det till fler träningsmöjligheter, berättar Stefan Albrechtson.

– Det här var ju bra, det verkar seriöst tyckte dem. Året efter startade vi pojkar och flickor -88. Jag tog med mig Sävehofstränare över berget och det blev 75 medlemmar på två år. Då kände vi att ”Nä, det får bli en egen klubb, det kan inte bli Sävehof och Sävehof”.

IK Sävehof grundades redan år 1950 och har idag över 2000 aktiva ungdomar och ett flertal anställda. Klubben stöttade Härryda HK i ”tre, fyra år”. Sedan stod Härryda på egna ben.

– Härryda växte sig väldigt stor, 400, 500 medlemmar, sedan diffade det mycket för tio år sedan. Men nu är det en ny kraft, som jag inte vet var den kommer ifrån, och styrelsen och medlemmar har börjat fråga oss om hjälp igen, säger Stefan Albrechtson.

ANNONS

Hur känns det att stå här idag?

– Ja, man blir nästan rörd. Jag var lite knäckt. Minns det väl, familjen var inte glada ”du jobbar ju redan fulltid, ska du åka och träna ett lag i Härryda också?”. Man ville visa att det går. Så man blir ju jätteglad att så många, efter 25 år, håller på med handboll igen. De är så glada och optimistiska här, avslutar han.

Före detta tränare: ”Fantastiskt vad det blivit av det här”

På läktaren sitter fyra personer bredvid varandra, som också varit med under klubbens födelse. Dan Magnusson satt i styrelsen. P-O Kjellman var tränare för flickor födda -88 och -89. Staffan Haag tränade från början pojkar födda -88, och Carina Bengtsson var tränare för flickor -88.

– Det är fantastiskt vad det har blivit av det här. Det kunde man inte riktigt tänka från början. Det går framåt kan man säga, säger Staffan Haag, som bor i Landvetter och nu för tiden följer matcher mer sporadiskt.

Innan Härryda HK bildades, var klubben, som redan nämnt, en del av Partillebaserade Sävehof. Carina Bengtsson är fortfarande aktiv i den sistnämnda.

– Det är så mycket större än när jag började för 25 år sedan och var med i några år. Då var det ett, två lag. Det var under Sävehofs regi, sedan blev det blå tröjor och Härryda, berättar hon.

ANNONS

P-0 Kjellman skrattar och nickar mot de övriga.

– Det var fem, sex år med de här trevliga människorna. Det känns jätteroligt att få vara med på ett 25-årsjubileum. Det tänkte man sig inte när man var med och startade, då tänkte man inte så långt fram i tiden, förklarar han.

Utanför idrottshallen står spelarna Hanna Bratt, Anna Sahlin, Lovis Krogstad och pratar. De ser framemot dagens matcher och spelar i samma lag: F12.

– Själva sporten är jätterolig. 25 år kanske låter mycket, men det är det inte egentligen, säger Hanna Bratt.

Vad tror ni har gjort uppsvinget inom klubben?

– Vi har hårdare träningar och vi jobbar med att skapa lag där alla är kompisar med alla. Vi gör olika aktiviteter utanför träningarna, säger Hanna Bratt.

–Och ibland tar vi lappar och affischer till skolan, fortsätter Lovis Krogstrand.

Anna Sahlin lägger till:

– Och så kan man bjuda in kompisar. Det är ju kul att träna.

LÄS MER:Bildspecial: Vårmarknad i Hindås

LÄS MER:Dykare hittade kassaskåp på Rådasjöns botten

LÄS MER:Nästa vecka kan sommaren komma till Härryda

ANNONS