Landvetter flygplats. sas. flyg.
Landvetter flygplats. sas. flyg. Bild: Olof Ohlsson

Härryda bortglömt när flygets framtid utretts

Intresset för Sveriges näst största flygplats Landvetter och kommunen den ligger i har helt förbisetts i den tidigare regeringens senaste plan för utveckling av Arlanda flygplats. Det anser en enig kommunstyrelse i Härryda.

ANNONS

När den tidigare regeringens utredning Arlanda flygplats – en plan för framtiden skickades ut till 193 remissinstanser var Härryda inte en av dem. I stället blev kommunen uppmärksammad på ärendet via Göteborgs stad.

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande, är inte förvånad.

– Det är som vanligt, att när man tänker Göteborgsregionen tänker man Göteborgs stad. Man tänker inte att Göteborgsregionen tillsammans är en stark region. Vi hänger ihop och utvecklas tillsammans.

Nu vill kommunen göra sin röst hörd. Därför klubbade kommunstyrelsen under torsdagen igenom ett yttrande som gav svar på tal.

– Det antogs i sin helhet och i total enighet.

ANNONS

Svaret påpekar bland annat att utredningen enbart beskriver Arlandas och Stockholms behov, samt att den inte beaktar att Göteborgsregionen och Västsverige är mer beroende av Landvetter flygplats än av Arlanda flygplats.

Kommunen anser även att det är viktigt att resurser tillsätts för att hela Sverige ska kunna utvecklas på ett gynnsamt sätt. Där har Landvetter flygplats stor betydelse, enligt yttrandet.

I utredningen föreslås att Arlanda express ska subventioneras. Men även Landvetter flygplats bör ha bra tågförbindelser, enligt kommunen.

Hur ser utsikterna för att få tågförbindelser till Landvetter flygplats med den nya regeringen som har skrotat höghastighetsjärnvägen?

– Jag har mycket goda förhoppningar på det. Moderaternas ingång i det är ju att man vill bygga Göteborg-Borås men då ska man möjliggöra för pendeltåg och regiontåg så att människor kan hoppa av och på, på olika och fler platser.

Frågan har diskuterats länge. Och Per Vorberg (M) är luttrad.

– Vi har hållit på med järnvägen sedan 1990-talet så vi kan väl hålla på ett tag till, säger han med ett skratt.

ANNONS