Här är vaccinen du ska fylla på – redan i 35-årsåldern

Vaccinet mot difteri, eller strypsjukan som den kallas, avtar efter 20 år. Här är vaccinen du rekommenderas fylla på i vuxen ålder – vissa redan i 35-årsåldern.
– Skyddet dalar, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare VGR.

ANNONS

Difteri och stelkramp har varit del av det allmänna vaccinationsprogrammet sedan slutet av 40-talet. Vad många inte vet är att skyddet avtar efter 20 år och rekommendationen är att göra en påfyllnad.

– Det skyddet dalar med åldern. Grundregeln är att man behöver ha en dos difteri och stelkramp var tjugonde år, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Difteri är en allvarlig sjukdom och, som det tidigare namnet ”strypsjukan” antyder, kan tillståndet leda till döden genom kvävning. Den härjade i Sverige i början av 1900-talet och dödade årligen tusentals barn.

Då ska du fylla på difterivaccinet

Fall med difteri är sällsynta i dag, men enstaka fall med huddifteri kan förekomma hos personer med utlandskontakt. 20-årsintervallet för vaccination är en bra tumregel eftersom att sjukdomen finns kvar i många delar av världen.

ANNONS

– Sjukdomen är inte borta. Vi har enstaka importfall av difteri och i Belgien har man nu haft flera barn med svår difteri. Det är lämpligt att fylla på sitt vaccin vid utlandsresa tycker jag, säger han.

Vad gäller stelkramp så räcker de tre doserna man får i allmänna vaccinationsprogrammet längre, men ytterligare vaccindoser rekommenderas efter 20 år och ges i kombinationsvaccin med difteri och kikhosta, enligt Dotevall.

Ny rekommendation mot kikhosta

En nyhet sedan i höstas förra året är att vaccination mot kikhosta rekommenderas till blivande mödrar från graviditetsvecka 16.

– Vi rekommenderar det nu till gravida kvinnor, till varje graviditet. Det är en specialvariant, där kvinnans skydd även skyddar barnet när det föds.

FHM:s statistik visar att endast två fall av kikhosta registrerats i regionen i år, och förra året finns inga fall registrerade.

– Det betyder att när den återvänder riskerar många att bli sjuka. För de allra flesta är kikhosta en relativt lindrig sjukdom. Men de som riskerar att drabbas svårast är spädbarnen, i denna åldersgrupp finns dödsfall rapporterade av kikhosta i Sverige, säger Dotevall.

Då ska du se över ditt skydd mot mässling

Av alla vaccin är dock mässling det man kanske bör fundera över mest av allt, menar Dotevall. Det ges tillsammans med skydd mot påssjuka och röda hund.

ANNONS

– Vi har bland det högsta skyddet för mässling i världen. Men det här är en av de mest smittsamma sjukdomarna som finns, säger Dotevall.

Är du född efter år 1971 då vaccinationsprogrammet för mässling infördes, och har fått två doser vaccin, så behöver du inte vara orolig för skyddet håller livet ut. Men vissa 60-talister kan ha missat både sjukdomen och vaccinet, enligt Dotevall. Småbarnsföräldrar bör också tänka på att deras barn är oskyddade fram tills vaccinet ges vid 18 månader.

– Ovaccinerade personer kan utsättas för mässlingssmitta under resor utanför Skandinavien, och sen smitta flera hundra barn på en gång. Det var det som hände på Östra sjukhuset vintern 2017, säger han.

År 2017 och 2018 fanns 34 fall av mässling registrerat i Västra Götaland, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. I år har ett fall registrerats och förra året var det fyra.

Dotevall: ”En sjukdom vi fruktar”

Är man osäker på sitt mässlingsskydd kan det vara läge att kontakta sin vårdcentral, anser smittskyddsläkaren. Det är nämligen inte farligt att ta det en gång för mycket. Det går också att tidigarelägga vaccination på barn för föräldrar som ska resa.

– Det finns mycket otäckt med sjukdomen. Blir man smittad innan två års ålder kan det i mycket ovanliga fall finnas kvar virus i hjärnan och utlösa en svår sjukdom i tonåren. Sjukdomen kallas SSPE och har hundraprocentig dödlighet, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det är en sjukdom som vi fruktar. För mig är det helt obegripligt att det finns motståndare till det vaccinet.

Här är vaccin du kan behöva fylla på i vuxen ålder

35-årsåldern eller tidigast 20 år efter senaste dos: Difteri och stelkramp

Gravida kvinnor alla åldrar rekommenderas ta vaccin mot kikhosta i vecka 16. Det för att skydda kommande barnet.

För 50-plussare och personer i särskild riskgrupp rekommenderas vaccination mot covid-19.

Personer som är 65 år och äldre, gravida eller tillhör en annan riskgrupp rekommenderas säsongsinfluensa en gång om året.

75-plussare och personer i riskgrupp rekommenderas pneumokockvaccin.

Vaccin att fundera på enligt Leif Dotevall:

”Hepatit A och Hepatit B kan vara bra om du ska ut och resa. Sen finns även ett bältrosvaccin. Där har vi inga klara rekommendationer ännu, men det finns diskussioner och utredningar är på gång.”

Är du osäker på ditt skydd mot mässling rekommenderas du diskutera saken vidare med din vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

Källa: Leif Dotevall, Smittskydd Västra Götaland, Folkhälsomyndigheten.

ANNONS