Hampus på Hällsnäs stjärnrestaurang Signum vann silver i Årets konditor 2023

När Sveriges stora konditortävling avgjordes i veckoslutet blev det silver för Hampus Fors, till vardags konditor på Hällsnäs och Signum i Mölnlycke.
– Jag är en träningsmänniska, så det kan vara så att man tävlar igen.

ANNONS
|

Det var en hård kamp, men till sist stod det klart: Hällsnäskonditorn Hampus Fors tog med sig ett silver hem till Härryda efter fredagens final i Årets konditor 2023 som hölls under fredagen. Bataljen arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och hölls under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan inför publik.

Här Härryda-Posten når Hampus Fors är han fortfarande kvar i Stockholm och likt en riktig stjärnkonditor är han lika hård mot sig själv som hans skapelser är mjuka. På den obligatoriska frågan om hur det känns dagen efter blir svaret:

– Ja, men det är såklart lite bittert. Man har stått och tränat och hållit på.

ANNONS

Självkritiken torde vara helt obefogad, givet att det är första gången Fors deltagit i tävlingen. Till vardags är han konditor på Hällsnäs hyllade restaurang Signum, vilket han varit alltsedan destinationens öppnande.

Vägen till finalen var spikrak och inleddes med anmälning av ett recept och en bild på tårtan.

– Och så gick man vidare till semifinal. Då fick man laga upp den här tårtan, berättar Hampus och fortsätter:

– Det var det en tårta som jag gjorde med hallon, pecannöt och spansk körvel.

Hur kommer man på något så kreativt?

– Man får ju vara lite galen, det får man ju vara. Men man testar sig fram.

Hampus Fors värmde upp med ”16 till 20” tårtor

Hampus beräknar att han inför finalen bakade någonstans mellan 16 till 20 tårtor, som vänner och familj hade ynnesten att få vara testgommar åt. Under fyra testperioder bakades cirka fyra tårtor åt gången.

I finalen var det temat ”Old school” som gällde, vilket visade passa Hampus Form som sleven i grytan.

– Jag har väl alltid gått in med temat ”old school”. Jag älskar ju gamla tiders bakverk och kondisbitar, massariner och dammslugare och Budapestårta.

När det väl var dags att tävla fick Hampus och de övriga finalisterna sju timmar på sig att leverera under tre delmoment: Varje konditor skulle vispa ihop fyra tårtor, tolv stycken éclairer och tio stycken kondisbitar. Därtill fick de en råvarukorg med hemliga ingredienser till clairerna. För tårtan blev smaken en Budapesttårta.

ANNONS

– Jag ville göra mer av en rulle.

För biten blev det en masarin.

– Sen ville jag ändå få in lite nytt och lite andra smaker. Då använde jag älgört som ändå har lite bittermandel- och kolasmakerna som en masarin har.

När Hampus Form själv går på konditori är det bland annat masarinerna som lockar.

– Det blir ofta masarin eller dammsugare. Eller så går man på bullarna. Kanelbulle är ju en favorit.

Granglass med caviar på Signums meny

För de som bokat bord på Signum finns det ett par läckerheter att se fram emot, inte minst när det kommer till efterrätterna.

– Vi försöker jobba så nära och lokalt producerat som möjligt. Vi använder äpplen och olika bär och frukter och sånt som Härryda har att erbjuda. Så kommer man till oss får man smaka på Härryda, säger Hampus och skrattar.

På efterrättsmenyn serveras det för närvarande glass med caviar.

– Vi kör vår lilla egna touch på det med en granglass som vi gör på gran som växer precis utanför Hällsnäs. Och så jordgubbar som vi tagit hand om sedan i somras.

Med mindre än ett dygn efter att konditorfinalen avgjordes är Hampus Form lättad över att tävlingen är över. Men

ANNONS

– Just nu känner jag att det ska bli skönt att inte tävla säger han. Istället blir det fokus på jobb och att vara lite ledig.

– Men sen får man se. Man vill också se vad det är för tema. Det är också temat som gör att man känner sig sugen på det. Jag är en träningsmänniska, så det kan vara så att man tävlar igen, säger Hällsnäs stjärnkonditor Hampus Fors.

Finalisterna i Årets konditor 2023

1. Linda Dahl, Konditor på Operakällaren, Olofström/Stockholm

2. Hampus Fors, Konditor på Signum, Göteborg

3. Montadar Kanbar, bagerichef och konditor på Bullar&Bröd, Järfälla

4. Linnea Andrae, driver egna konditoriet LINNEA’S, Tyresö

Källa: Sveriges bagare och konditorer

LÄS MER:Härryda-frukosten lockade stora som små företag till Hällsnäs

LÄS MER:Vild tillväxt för Hällsnäs Aktiebolag – steg med 50,9 procent

LÄS MER:Tre hotell i Härryda kommun om rekordturismen

ANNONS