Fullspäckat när kulturskolan bjöd till öppet hus i Mölnlycke

Mölnlycke kulturhus fylldes under lördagen med hundratals nyfikna barn med deras familjer som ville prova på olika aktiviteter från kulturskolans breda utbud.
– Vi tror verkligen att få utöva och uppleva kultur kan göra att man mår bättre. Att man får en meningsfull och kreativ fritid, säger Jenny Björkqvist, tillförordnad kulturskolechef, som står och välkomnar i entrén.

ANNONS

Redan från starten klockan elva på förmiddagen kom det en strid ström med Härrydabor som ville bekanta sig närmare med kulturskolans verksamhet.

– Vårt uppdrag är att finnas för alla barn och unga i hela kommunen. Då måste de veta att vi finns och vad man kan göra här. Kulturskolan kan man vara med i hela skolåldern till dess att man slutar gymnasiet, säger Jenny Björkqvist.

Idag är hon bland annat ansvarig för att instruera hur tipspromenaden går till. När alla svar är ifyllda belönas det med en klubba.

Hur många går på kulturskolan för tillfället?

ANNONS

– Elever som har kursplatser som vi möter varje vecka under terminerna är mellan 1 500 och 1 600 stycken.

Vad kan man göra på kulturskolan?

– Man kan spela 15 olika musikinstrument, man kan gå musikproduktion, pyssla med film, dansa, spela teater, måla och vi har till och med nycirkus. Det är våra kurser. Sedan har vi massa öppen verksamhet som man inte behöver anmäla sig till och vi har aktiviteter på loven också.

Vad är mest populärt just nu?

– Bild och teater skulle jag säga. Där får man nästan räkna med att stå i kö men det finns en massa kurser där det finns lediga platser så alla kan göra något på kulturskolan.

Verksamheten finns utspridd över stora delar i kommunen, till exempel Landvetter kulturhus och Hindås station.

Instrumenten lockade många

Oskar Arnbom, 7, och mamman Sofia Arnblom från Mölnlycke är några av de nyfikna besökarna.

Vad vill du prova på här Oskar?

– Trumpet och bas. För att de låter mycket. Det är det som är så roligt för då får man ont i öronen. Min kompis har en riktig blockflöjt och det har jag provat. Och jag har spelat trummor och ukulele tidigare, säger han.

ANNONS

Även bröderna Jens Nielsen, Orange Filip Nielsen, 10, och Frank Nielsen, 7, från Landvetter vill prova på instrumenten.

– Jag vill testa trummor. Jag kan redan dans. Jag kan balett och vanlig dans, säger Filip Nielsen.

Hans pappa Jens Nielsen fyller i:

– Han har gått i modern dans i Landvetter kulturhus. Det var väldigt mycket tjejer men han var också där. Han är en kille som tycker om att röra på sig.

Även elgitarr är lockande för Filip Nielsen.

– Det har jag inte spelat men jag har spelat trumpet tidigare. Det kan vara svårt att få till men när man har lärt sig hur hårt man ska blåsa blir det lättare. Jag kanske börjar i en grupp. Jag vill helst gå i elgitarr men kanske trummor också.

Lillebror Frank Nielsen poängterar:

– Jag kan spela gitarr.

En av de som tidigare varit på ett öppet hus med kulturskolan och blev kvar är Nicholas Graf, 14, från Mölnlycke. Han är där och assisterar personalen och lär ut att spela elbas.

– Jag gick på den här testa på-dagen för flera år sedan och nu går jag i kulturskolan och spelar elbas och i band också.

ANNONS

Vad är det som gör att det är kul att spela gitarr?

– Oj, det är känslan när man får till en melodi och får höra vad man själv spelar.

Han visar Jack Jonsson Krans, 7, från Mölnlycke.

– Jag vill ha roligt och göra roliga låtar. Jag har ett piano hemma som jag brukar spela på. Ibland spelar jag Blinka lilla stjärna, säger Jack.

På ovanvåningen provar Lewis Kronqvist, 8, på att spela saxofon.

– Han kommer från en musikerfamilj. Hans pappa spelar trummor och gitarr men vi har inte just blåsinstrument så det är det han vill testa och det enda instrumentet hans pappa inte kan lära honom, säger mamman Julia Kronqvist.

LÄS MER:Veteraner och nya säljare på loppis i Hindås Rotunda

LÄS MER:Härrydas ungdomar om Earth Hour: ”Jag tror det är för sent för att fixa det”

LÄS MER:Lägst andel bidragsförsörjda i Härryda på åtta år

ANNONS