Fri frukt i skolan i Härryda kommun kan snart bli verklighet

Sverige har som enda EU-land valt att inte ansöka om ett specifikt fruktstöd från unionen. Totalt rör det sig om en uppskattning om att Sverige hade kunnat få 35 miljoner kronor.
– Det är dumt i allmänhet att tacka nej till pengar som vi kan göra bra verksamhet med. Jag kan i och för sig tycka att vi i Härryda kommun borde har råd med det oavsett om det är EU-bidrag eller inte. Vi är en rik och välmående kommun, säger oppositionsrådet Patrik Linde (S).

ANNONS
|

Beskedet att Sverige har valt att inte ansöka om fruktstödet rapporterade SVT Nyheter Väst om nyligen. Stödet omfattar närmare 1,5 miljarder kronor årligen och delas ut till skolor runt om i Europa. Sverige hade kunnat få ta del av 35 miljoner kronor – om ansökan hade skickats in.

Skolministern Lotta Edholm (L) kommenterade skriftligen till SVT att:

”Det är kommunen eller huvudmannens ansvar att se till att barnen i skolan får i sig den mat de behöver”. För att sedan hänvisa till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, vilket svarade SVT att frågan prövades för några år sedan men att administrationen då ansågs vara för omfattande.

ANNONS

Frukten: Redan en belyst fråga i Härryda kommun

Frågan om det upplevda kravet att vårdnadshavare behöver stå för utgiften för frukt lyftes av oppositionsrådet Patrik Linde (S) under det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige, då han blev ovanligt personlig i talarstolen. Han berättade om ett minne från när hans då fyraåriga dotter kom hem från förskolan och frågade om hon kunde få ta med sig en extra frukt till skolan – för att ge till en klasskamrat som inte hade frukt med sig.

”Självklart var jag väldigt stolt över min dotters sätt att tänka just i ögonblicket. Samtidigt blev jag vansinnigt arg över de socioekonomiska bojor som vissa barn och familjer tvingas bära. Det finns inget svårare att vara fattig bland de rika, brukar det sägas” sade han och fortsatte:

”Vi har många sådana situationer i vår kommun. Jag hör ofta föräldrar fortfarande berätta om fruktstunden. Jag hör föräldrar berätta om att de inte har de ekonomiska förutsättningarna att låta sina barn hålla på med en viss idrott. Jag hör ofta föräldrar beskriva hopplösheten i att inte kunna ge sina barn allt det som andra barn har (...).”

När Härryda-Posten ringer upp honom är Patrik Lindes uppfattning att det finns ett krav på föräldrar att skicka med frukt till fruktstunderna.

ANNONS

Kommer politiken att ta tag i det här nu, givet att det är en rödgrön budget som har klubbats igenom?

– Vi får lyfta frågan i vår kultur-, utbildnings- och fritidsnämnd för att få lite mer information om hur läget är i dag och naturligtvis lägga ett förslag om att alla barn ska få frukt. Vi håller på att ta fram initiativärenden utifrån vår liggande budget. Vi kommer ta upp det i nämnden i maj, säger Patrik Linde (S).

Är det här ett beslut som nämnden kan fatta utan att det går via kommunfullmäktige?

– Ja det tycker jag. Det är inom ramen för deras egna budget så det borde inte vara några problem att ta det på nämndnivå, säger Patrik Linde (S).

Patrik Linde (S) har en tydlig uppfattning om hur det uppfattade kravet att skicka med frukt kan påverka familjer.

– Det måste kännas fruktansvärt att känna att ’jag har inte råd att skicka med mitt barn ett äpple’. Och givetvis finns det en risk att ett barn som inte får med sig någon frukt till skolan blir utsatt. Det kan räcka med att någon av välmening frågar ’varför har du ingen frukt med dig?’ och så kan det bli jättejobbigt, säger han.

ANNONS

Nämndens ordförande: ”Det måste man titta på”

Sven Karlsson (M) är ordförande i nämnden för utbildning, kultur och fritid. Han håller med om att vårdnadshavare kan hamna i en ”besvärlig” situation när de måste betala frukten själva. Men att skolan ska stå för den är, som för Patrik Linde (S), ingen självklarhet enligt honom.

– Allt som kostar pengar måste ju övervägas. Vi har precis som alla andra kommuner jättestora behov av kompetenta lärare, bra undervisningslokaler, bra böcker och utbildningsmaterial. Det handlar om att kunna tillfredsställa de basala sakerna på ett väldigt bra sätt först.

Patrik Linde (S) menar att det täcks inom nämndens budgetramar?

– Det måste man titta på. Jag tror att det finns många frågor där man skulle vilja lägga pengar innan man tittar på sådant som inte är lagstadgat. Att vi skulle ta nuvarande anslag till skolan och försämra andra delar finns det inte med i några planer.

Härryda-Posten har pratat med Lennart Sandberg som är verksamhetschef för sektorn för teknik och förvaltningsstöd. Han berättar att det bara finns ”officiella” fruktstunder i de kommunala förskolorna och att frukten som serveras där är kostnadsfri.

LÄS MER:Pixbo siktar på tredje gången gillt mot Kalmarsund ikväll

LÄS MER:Olja från dagvattenbrunn rinner ut i Mölndalsån

LÄS MER:Mölnlyckebor bygger Ukraina-spisar för att skicka till Ukraina

ANNONS