Flygstrejken avblåst – parterna överens

Strejken för flygplatserna blåses av. Parterna är överens om ett nytt kollektivavtal.
– Vi har fått igenom förbättringar på samtliga av de delar som vi begärde, meddelar Tommy Wreth, Transports förbundsordförande.

ANNONS
|

Den strejk som hade kunnat drabba cirka 70 avgångar och tusentals resenärer vid Landvetter flygplats har blåsts av. Almega Säkerhetsföretagen och Transportarbetareförbundet meddelar på fredagen att ett nytt kollektivavtal slutits.

– Jag är mycket glad över att vi tillsammans kunnat nå en lösning som är godtagbar för både arbetsgivare och medarbetare inom bevakningsbranschen, säger Adam Dobbertin, förhandlingschef på Almega Säkerhetsföretagen i ett pressmeddelande.

En av huvudfrågorna i förhandlingarna har varit de totala löneökningsnivåerna.

– Det har varit en hel del givande och tagande men jag är nöjd med ytterligare ett avtal på märket, säger Dobbertin i pressmeddelandet.

Transport har bland annat krävt högre ingångslöner, ett nytt lönesystem och bättre förutsägbarhet i schemaläggningen. Förbundets ordförande hyllar medlarnas insats.

ANNONS

– Utan kompetenta medlare hade uppgörelsen inte varit möjlig. Men nu har vi äntligen en överenskommelse och den är acceptabel, säger Tommy Wreeth i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi har fått igenom förbättringar på samtliga av de delar som vi begärde. Nu höjs ingångslönen, de med minst fem år i branschen får ett extra lönepåslag och förutsägbarheten vid schemaläggning blir bättre.

Lönehöjningar i nya avtalet

• Det nya avtalet höjer ingångslönen med 2 290 kronor per månad. Höjningen sker i två etapper. År ett höjs den med 940 kronor per månad och år två med 1 350 kronor per månad.

• Ett extra lönepåslag med 100 kronor per månad ges till alla som arbetat fem år eller mer i yrket och de får i total löneökning mellan 7,5 och 10,1 procent under avtalsperioden.

Källa: Transportarbetareförbundet

LÄS MER:Medling skjuts upp – resenärer på Landvetter flygplats riskerar att stå utan avgångar

ANNONS