BRA flyg.
BRA flyg. Bild: Roger Larsson

Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion

Flygbolaget BRA, Braathens Regional Airlines, som trafikerar Landvetter flygplats till Bromma flygplats i Stockholm, ansöker om företagsrekonstruktion, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Flygbolaget har påverkats ”kraftigt negativt” av valutaeffekterna av den svaga svenska kronan.

Det är andra gången som bolaget behöver genomgå en rekonstruktion men flygtrafiken ska fortsätta som planerat och kunderna ska inte påverkas.

Skälet till den nya rekonstruktionsansökan är företaget påverkas kraftigt negativt av valutaeffekter på grund av den svaga svenska kronan, samtidigt som kostnaderna har ökat, allt från flygplatsavgifter till bränslepriser och räntor.

Under sommaren har bolaget även drabbats av förseningar av flygplansleveranser på grund av global kapacitetsbrist på flygplan och reservdelar, vilket har resulterat i stora engångskostnader.

– Just nu har en rad olyckliga faktorer försatt oss i en svår situation. Att fatta det beslut vi nu har tagit är nödvändigt för att ta ansvar för jobben, flyginfrastrukturen i Sverige och verksamheten långsiktigt, skriver Per G. Braathen, styrelseordförande och ägare av BRA i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ägarna beredda att tillföra nytt kapital

Bolaget genomgick en tidigare företagsrekonstruktion under pandemin då resandet tvärstannade. Då frös bolaget sin verksamhet och parkerade alla flygplan i 13 månader.

– Den här gången kommer vi att fortsätta vår verksamhet som vanligt och kunderna kommer inte att påverkas. Samtidigt behöver vi agera nu och genom ett antal åtgärder kommer vi att skapa långsiktiga förutsättningar för att driva och utveckla ett hållbart modernt flygbolag, säger Ulrika Matsgård, vd för BRA.

Ägarna är villiga att tillföra nytt kapital i samband med en framgångsrik rekonstruktionsprocess och överväger att bredda ägandet.

Bolaget har omkring 500 anställda. Under det senaste året har BRA startat ett nytt affärsområde, charterflygningar åt researrangörer, som på kort tid dubblerat verksamheten.

LÄS MER:SAS slopar förmåner för aktieägare

LÄS MER:Flyglinjer kan ryka när SAS ska bli lönsamt

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS