Flera företag lurade – kvinna åtalas nu för penningtvättsbrott

Flera utländska företag lurades att föra över pengar. Själv menar den misstänkta att hon trott att en vän ville blåsa sina ”pojkvänner”. Nu åtalas kvinnan, som bor i Härryda kommun, för brott mot penningtvättslagen.

ANNONS
|

Det är tre utländska företag som ska ha lurats att föra över pengar till kvinnan under fyra tillfällen i november och december år 2020. Totalt sett handlar det om över 370 000 kronor.

Pengarna ska sedan ha förts vidare från kvinnans konto till olika personer. Men kvinnan nekar till brottsanklagelserna och säger i förhöret:

– Det är en vän som lurat mig till att göra överföringarna. Vi lärde känna varann på casinot och sågs ibland på stan.

Den åtalade: Min vän ville blåsa sina pojkvänner

Hon menar att relationen med vännen, som hon inte har kontakt med längre, fördjupades. Hon själv är sjukskriven och har haft dåligt med pengar och fick låna pengar av sin vän. Vännen fick i sin tur låna hennes konto. Vännen ska ha haft flera pojkvänner och inte velat avslöja relationerna för de inblandade parterna.

ANNONS

– Hon sa att hon blåste dem och då behövde hon använda sig av mitt konto, så att de inte skulle upptäcka varandra, berättar den misstänkta kvinnan och fortsätter förklara sig:

– Hon skulle få pengar av sina pojkvänner. Hon sa att hennes pojkvänner hade ärvt pengar från sina föräldrar.

I förhöret säger kvinnan att hon inte undersökt pengarnas ursprung eller vilka som hon skulle föra vidare pengarna i andra led till. Hon hävdar också att hon vet inte namnet på vännen. Bara hennes smeknamn.

Åklagaren menar i sin tur att kvinnan tagit emot pengar och överfört till andra ”trots att hon kände till, var likgiltig inför eller hade skälig anledning att anta att pengarna kom från brott eller brottslig verksamhet”.

Nu åtalas kvinnan för flera fall av brott mot penningtvättslagen.

LÄS MER:Listan: 1 miljon kronor för billigaste huset i Härryda under mars 2023

LÄS MER:Fria bröd öppnar en obemannad bageributik i Landvetter

LÄS MER:Ukrainska flyktingar får unik utbildning i Härryda kommun

ANNONS