Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Simon Lundh

Essity svartlistat av Ukraina – säljer tillgångar i Ryssland

Svenska blöj- och papperstillverkaren Essity säljer nu sina fabriker i Ryssland. Företaget är svartlistade av Ukraina sedan Ryssland startade ett fullskaligt krig mot landet. Under 2022 omsatte dock Essitys verksamhet i Ryssland cirka 3,6 miljarder kronor.

ANNONS
|

Essity, med kontor i Mölndal och fabriker i Mölnlycke, Lilla Edet och Falkenberg, är svartlistade av Ukraina då de bedriver flera verksamheter i Ryssland som i februari 2022 inledde ett fullskaligt invasionskrig i Ukraina.

Strax därefter, 1 mars 2022, gick Essity ut med att de skulle stänga ner sin verksamhet i Ryssland men försäljningen av verksamheterna har gått trögt enligt bolaget. Ett år senare hade de fortfarande kvar tre fabriker i drift i Ryssland, rapporterar SVT Väst.

Totalt hade Essity en nettoomsättning i Ryssland på cirka 3,6 miljarder kronor under 2022, enligt bolagets delårsrapport. Enligt uppgifter i rysk media tillverkar Essity 70 olika produkter, exempelvis Tork, Libresse och Tena, i sina fabriker i Ryssland.

ANNONS

Bolaget har 1 400 anställda i Ryssland och hade den 31 december förra året nettotillgångar i landet på cirka 1,4 miljarder kronor.

Essitys kommunikationsdirektör Sofia Hallberg, som inte velat intervjuas av SVT utan svarat på deras frågor via mejl, uppger att processen att sälja sina verksamheter i Ryssland tagit längre tid än de räknat med.

På lördagen gick bolaget ut med ett pressmeddelande om att de hittat en ”ny rysk ägare till sin ryska verksamhet” och att de fått grönt ljus från ”ryska myndigheter att sälja all verksamhet i landet”.

SVT Väst: Varför har ni inte bara gjort detta tidigare?

– Det var mycket mer komplicerat att sälja i Ryssland än vi trodde, säger Essitys pressansvarige Karl Stoltz, till SVT under lördagen.

Om Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena Tena och Tork samt andra starka varumärken såsom Actimove, Jobst, Knix, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Modibodi, Nosotras, Saba, Tempo, TOM Organic, Vinda och Zewa.

Essity har omkring 48 000 medarbetare.

Nettoomsättningen 2022 var cirka 156 miljarder kronor (15 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm.

Källa: Essity

LÄS MER:Nya bedrägerier mot unga –Snapchatkonton kapas

LÄS MER:Så växte Mölnlycke och Wendelsberg fram – rikedomen flödade

LÄS MER:Så mycket tjänar toppcheferna i Härryda kommun

ANNONS