Elsies kök och skafferi har rullat ut röda mattan i Mölnlycke

Det har öppnat en ny restaurang i Mölnlycke – av ren slump.
– Vi vill att gästerna ska komma hit och koppla av och ha roligt och skratta, säger Madeleine Borg Curiander, en av dem som driver restaurangen.

ANNONS
|

Allt som krävdes för att Mölnlycke skulle få en ny lunchrestaurang var rätt personer på rätt plats. Och en tom lokal. Makarna och arbetskompanjonerna Madeleine Borg Curiander och Marcus Curiander slog sig till ro och byggde ett hus vid Bråta byväg. När de med tiden märkte att ingenting hände med den tomma lokalen på adressen efter att en annan restaurang lagt ner kom en, för dem, efterlängtad chans.

Madeleine och Marcus hade ägnat de senaste månaderna åt att dubbeljobba för att komma ikapp ekonomiskt efter ett tidigare projekt som inte bar sig. Under några år hade de agenturen för drycken Slow cow. Det är en kanadensisk dryck likt energidricka – fast tvärtom utan koffein och socker.

ANNONS

– Vi sa i våras att ”i augusti måste vi göra något annat”. Vi konsulterade ut vår arbetskraft inom dagligvaruhandeln och jobbar nätter på fabrik för att kunna ha en privat ekonomi. Vi fick signaler om utmattning, säger Madeleine.

”Husmorsboken som åker fram”

De påbörjade arbetet med att starta någonting helt nytt och lustfyllt för deras välmåendes skull. Resultatet: En lunchrestaurang som serverar husmanskost, sallad, kaffe och dessert. De lagar maten själva och har samarbeten med lokala leverantörer och grossister.

– Jag lagar allt. Det är den gamla husmorsboken som åker fram. Det är bara att laga det man är uppväxt med.

Vad är det?

– Köttbullar, kålpudding, det är de här gamla klassikerna. Just nu håller jag på med räkstubbar. Det är räkmackans dag på lördag, säger Madeleine.

Något vegetariskt?

– Jag blir bättre och bättre på det. Men jag är lyhörd för tips. Vi ska börja med Pinsa. Det är en blandning av pizza och focaccia.

Den gångna veckan har de haft ”smygöppet”. Mest för att i lugn och ro kunna testa på hur det är att driva restaurang. I genomsnitt har det kommit cirka femtio kunder per dag.

– De har trivts. De har suttit kvar länge och kommit och tackat för maten eller bara kommit in och tittat, säger Madeleine.

ANNONS

Ordet har spridit sig. Många av de som kommer jobbar på företagen i närheten.

– Vi använder kontakterna på ett lugnt sätt. Vi har inga ambitioner om att bli superstora. Vi måste hänga med organiskt, säger Marcus.

Och många pensionärer har hittat dit – via Facebook.

– De säger att de har sett det där. Det är många som sitter ensamma hemma. Här får de den sociala biten, mycket mat, sallad och kaffe. Och träffa sina vänner. Häromdagen satt det två här i tre timmar, säger Madeleine.

Vill ge en lugn stund

Marcus har hörapparater i båda öronen och är ljudkänslig.

– När man går in här ska man känna harmoni och lugn. Många behöver stressa ner och det ska man göra när man äter. Det finns många andra ställen med öppna kök och häftiga lampor. Inget ont om de ställena, men det är inte miljöer som är passande för att äta mat. Man ska hela tiden sätta symboler på allt, Svanen och Fairtrade. Men det finns inget för akustiken, säger han.

Vilka utmaningar har ni stött på?

– Det är nog med det med osäkerheten inför något nytt. Man tänker: ”klarar jag det här nu?” men det var så trevliga kunder så jag glömde rädslan. Jag får vara mig själv. Det är skönt. Det har varit så pressat den senaste tiden. Jag är bara så glad för att jag får vara mig själv och må bra, säger Madeleine och ler förutom med munnen med båda ögonen.

ANNONS

LÄS MER:Härryda Karlsson anmäls för vilseledande marknadsföring

LÄS MER:Smash into pieces intar Råda rum – utlovar explosiv hårdrock

LÄS MER:Så svarar McDonalds på kritiken om snusket: ”Ber om ursäkt”

ANNONS