Grillplatser på badplatsen vid Glänningesjö i Laholm.
Grillplatser på badplatsen vid Glänningesjö i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

Eldningsförbudet trappas ned i Härryda

Det skärpta eldningsförbudet trappas nu ned i Härryda kommun. Det innebär att man återigen får grilla på fasta grillplatser i skog och mark, men vissa saker är fortsatt förbjudna.

ANNONS
|

Från klockan 15.00 på torsdagen 29 juni ändrades eldningsförbudet från skärpt förbud till enbart förbud. Detta innebär att det återigen är tillåtet att grilla på fasta grillplatser i skog och mark, exempelvis på badplatser och friluftsområden. Man får dessutom använda olika typer av friluftskök som drivs av gas eller vätska. Detta har Härryda kommun beslutat i samråd med räddningstjänsten.

Detta är förbjudet

Vissa saker är fortsatt förbjudna. Det är inte tillåtet att elda och grilla i skogs- och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Man får inte heller använda engångsgrillar eller andra grillar som är medtagna till dessa platser.

ANNONS

Fortfarande torrt

Till slut kom det välbehövliga regnet som gjorde så att man har kunnat trappat ned på eldningsförbudet. Men i ett pressmeddelande varnar Härryda kommun för fortsatt torka i marken.

”De senaste dagarnas regn gör att risken för bränder inte är lika allvarlig men sett över tid har fukten i marklagren ännu inte hunnit återställa sig till normala nivåer. Det finns risk för svårhanterlig brand i skog och mark.”

De uppmanar även till att ha utrustning för att släcka en brand nära till hands, samt att följa riktlinjerna och alltid vara försiktig.

Kan ge böter

Den som eldar är alltid ansvarig ifall något skulle gå fel. Om man med avsikt eller på grund av slarv skulle bryta mot eldningsförbudet kan det leda till böter.

ANNONS