Efter värmeböljan – nu blir det ännu hetare i Härryda

Nu blir det ännu varmare väder i Härryda. SMHI har gått ut med ett meddelande om att höga temperaturer väntas – uppemot 30 grader.
– Snäppet under varningsnivå, konstaterar meteorologen Therese Fougman.

ANNONS

Veckan ser ut att bjuda på fortsatt varmt och torrt väder. SMHI har gått ut med ett meddelande om att höga temperaturer väntas i Västra Götaland – uppemot 30 plusgrader. Allra varmast ser onsdagen ut att bli.

För att meddelandet ska övergå i en varning krävs det att temperaturen överstiger 30 grader i ett antal dagar. SMHI har tagit fram graderingen i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, länsstyrelserna och andra myndigheter.

– Vi är där och nosar på uppemot 30 grader, snäppet under varningsnivå. Det kommer att vara varmt och tufft för en del som har det jobbigt i värmen, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Juni är statistiskt sett en av de torraste månaderna medan juli och augusti brukar vara några av de mest nederbördsrika månaderna, enligt Therese Fougman.

– När det väl kommer (nederbörd, reds. anm.) så kommer det mycket på en gång.

Då kan regnet komma: ”Små mängder”

Det kan eventuellt komma lite regn mot slutet av veckan och framåt.

– Men det är små mängder i prognoserna. Om det blir något så blir det förmodligen lätt regn. Och om det fortsätter med torr luft så det inte ens säkert att det når backen, det kan dunsta innan det går ned, säger Therese Fougman och tillägger:

– Någon millimeter regn kommer nog inte göra någon större nytta för växtligheten. Vi skulle behöva en vecka eller två med mulet väder och strilande regn. Om det kommer en störtskur så flyter det bara uppe på marken.

Therese Fougman exemplifierar det med en liknelse som en kollega till henne brukar använda.

– Det går inte att torka av diskbänken med en torr wettextrasa, men är den fuktig så går det bra att torka, säger hon och fortsätter:

– Det är samma sak med marken. Om den är lite fuktig så kan den suga åt sig, annars är det som hårdgjord yta – asfalt eller betong, då rinner det uppe på marken.

ANNONS

LÄS MER:Härryda kommun uppmanar invånare att spara vatten

LÄS MER:Länsstyrelsen: Risk för vattenbrist – spara vatten

LÄS MER:Eldningsförbud i Härryda

LÄS MER:Extremt stor skogsbrandsrisk i Härryda

ANNONS