I en dryg månad uppmanades spädbarnsfamiljer att hålla äldre syskon hemma från förskolan. Men från och med måndag gäller inte längre smittskyddets uppmaning i Västra Götaland.
I en dryg månad uppmanades spädbarnsfamiljer att hålla äldre syskon hemma från förskolan. Men från och med måndag gäller inte längre smittskyddets uppmaning i Västra Götaland. Bild: Håkan Johansson

Efter RS-toppen – äldre syskon kan gå tillbaka till förskolan

Boende i Västra Götaland har sedan i december uppmanats att hålla förskolebarn hemma om det finns spädbarn i familjen. Men från och med måndag tas den rekommendationen bort, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Det vi har sett är en minskad smittspridning av både influensa, covid och även RS, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till GP.

ANNONS
|

I mitten av december infördes RS-rekommendationerna i Västra Götaland; finns det spädbarn i familjen uppmanades föräldrarna att hålla äldre syskon hemma från förskolan. Detta på grund av spridningen av RS-virus som härjat under vintern.

Men nu har smittspridningen och därmed trycket på vården minskat – och från och med måndag gäller inte de lokala rekommendationerna längre. Det rapporterar GP.

”Undvika träffa förkylda”

– Att ha det här som en generell regional rekommendation bedömer jag inte att vi behöver nu, när vi har en minskad smittspridning. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte innebär att alla smittor försvunnit, och att RS är borta, för det är de inte. Därför är det viktigt att man fortfarande följer de andra råden som finns, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland till GP.

ANNONS

Han säger vidare:

– Har man spädbarn ska man till exempel försöka undvika att de träffar personer som är förkylda, och vara noggrann med att tvätta händerna.

Toppen passerad

Uppmaningen att hålla storasyskonen hemma syftade till att minska risken att större barn får med sig viruset från förskolan, vilket är en tämligen vanlig smittväg. Men den uppmaningen upphör alltså nu på måndag och själva RS-toppen ser nu ut att vara passerad, enligt tidningen.

– Det kan vi på goda grunder säga nu. Samtidigt är det som alltid, att man aldrig kan ropa hej med smittor, men nu har ändå nedgången pågått ett tag. Och skulle det vara så att det blir en förändring får vi göra en ny bedömning, säger Thomas Wahlberg till GP.

ANNONS