Duo döms efter inbrott på Rådanäs bryggeri

Strax efter påsk greps två personer på bar gärning efter att ha brutit sig in på Rådanäs bryggeri. De släpptes, och kort därpå bröt de sig in på Vickans restaurang i Mölnlycke. I början av sommaren dömdes en kvinna och en man för brotten.

ANNONS
|

Det första inbrottet ska enligt Rådanäs bryggeris ägare ha inträffat den 4 april. Då bröts ett fönster upp.

Strax innan klockan 05 på Påskafton var det dags igen. Den här gången hade ägaren dock satt igång sitt övervakningssystem, vilket ledde till att två personer fångades på film när de bröt sig in i bryggeriet. De fyllde en säckkärra med stöldgods till ett värde av 81 151 kronor innehållande allt från saxar, värmeljus till vinboxar och datorer. Delar av detta dumpade de sedan i skogen.

Bara tre dagar senare vibrerade ägarens telefon igen då larmet utlöstes på nytt. Bryggerichefen ringde polisen som ryckte ut till platsen och där en kvinna i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern greps på bar gärning.

ANNONS
Rummet där de dömda togs på bar gärning den 11 april.
Rummet där de dömda togs på bar gärning den 11 april. Bild: Polisen

Båda anhölls, men släpptes dagen därpå.

Knappt två veckor senare anmäldes ett inbrott på Vickans restaurang i Mölnlycke, som skulle visa sig ha en koppling till stölderna på bryggeriet.

Inbrottspar på turné

I två separata mål i Göteborgs och Borås tingsrätt har händelseförloppet kring inbrottsserien klarnat.

Göteborgs tingsrätt slår fast att kvinnan har varit vid bryggeriet den 8 april och brutit sig in genom ett fönster tillsammans med en annan okänd gärningsman. I ett oväntat drag verkar hon ha återvänt till platsen tillsammans med mannen i 40-årsåldern den 11 april och brutit sig in igen. Hon döms därför för stöld i båda fall.

Mannen dömdes däremot bara för stöld i det senare fallet, vem kvinnans kumpan var den 8 april är alltså inte klarlagt.

Tingsrätten slog också fast att det var radarparet som bröt sig in på Vickans restaurang, efter sin frisläppning. Då lade de vantarna på en surfplatta, en kassaapparat flera alkoholhaltiga drycker.

Utöver de tre stölderna dömdes kvinnan mot sitt nekande för häleri och olovlig körning i Göteborgs tingsrätt till skyddstillsyn. Mannen å sin sida erkänner inbrottet men hävdade att han bröt sig in på bryggeriet för att ha någonstans att sova. Utöver stölderna på bryggeriet och restaurangen dömdes han i juni för sammanlagt elva brott till sex månaders fängelse.

ANNONS

Hans försvarare överklagade domslutet på åtalspunkten som rörde stölden mot restaurangen, men hovrätten gav inte bifall utan gick på tingsrättens linje.

Det här döms inbrottsduon för:

Kvinnan:

Stöld, 8 april; Rådanäs bryggeri.

Stöld, 11 april; Rådanäs bryggeri.

Häleri, 17 april; Mölndals stad.

Olovlig körning, 17 april; Mölndals stad

Stöld, 24 april; Vickans restaurang, Mölnlycke

Mannen:

Olovlig körning, 11 maj; Borås stad

Rattfylleri, 11 maj; Borås stad

Ringa narkotikabrott, 11 maj

Stöld, 11 maj; Borås stad

Stöld 1 maj; Borås stad

Försök till stöld, 3 maj; Borås stad

Stöld, 9 maj; Borås stad

Stöld, 11 april; Rådanäs bryggeri

Stöld, 24 april; Vickans restaurang, Mölnlycke

Häleri, 9-10 maj; Härryda kommun

Olovligt brukande, 10-11 maj; Härryda kommun

LÄS MER:Inbrott på bryggeri – tjuvar fångades på bild

LÄS MER:Nytt inbrott på bryggeriet – två personer anhållna

ANNONS