Därför blev personuppgifterna synliga för kommunstyrelsen

Skärpta rutiner och en mer restriktiv inställning till att ta med ärenden med kort varsel inför sammanträden i Härrydas kommunstyrelse – det är resultatet av kommunens interna utredning som gjordes efter att personuppgifter till en person som berörs av ett LSS-ärende blev synliga för ledamöterna.

ANNONS
|

Som Härryda-Posten tidigare berättat var namn och personnummer för en person som berörs av ett LSS-ärende under en kort tid synliga under det senaste sammanträdet i kommunstyrelsen. Handlingen byttes snabbt mot en likadan men där uppgifterna inte var synliga.

Under torsdagen hölls ett uppföljningsmöte med kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M), andre vice ordförande Patrik Linde (S) samt två representanter från förvaltningen med anledning av incidenten. Under mötet konstaterades det att flera ändringar behöver göras gällande rutinerna för ärendehantering.

– På grund av den höga arbetsbelastningen som vi har på kansliet och att det här var ett ärende som inte gick ordinarie ärendegång uppstod ett fel. Utifrån det stärker vi upp de olika rutinerna. Det är ganska omfattande justeringar som görs med anledning av att vi vill stärka upp kvalitetsarbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

ANNONS

Vanligtvis bereds alla ärenden och handlingar som ska upp på sammanträdet under ett specifikt möte där kommunstyrelsens ordförande, presidierna från de olika nämnderna och förvaltningsledningen deltar. Innan dess har förvaltningen en egen ärendeprocess där ekonomiska och juridiska aspekter gås igenom. Ordföranden i kommunstyrelsen har dock det yttersta ansvaret för vilka handlingar som ska behandlas på sammanträdet.

Vad kan du som ordförande göra för att undvika att det här händer igen?

– Jag har sagt att vi ska se över möjligheten för ordföranden att se det exakt så som det kommer att publiceras i vår app. Jag har sagt att jag vill ha det så och nu tittar förvaltningen på hur man ska göra det och när de är klara med det kommer de tillbaka till mig och säger att så här kan man göra och så testar vi och ser om det funkar. Om jag då bedömer att det funkar lägger vi in det som ordinarie rutin.

Vorberg: ”Vi har sagt att vi får sluta med det nu”

De huvudsakliga förklaringarna till att personuppgifterna slank igenom är enligt Vorberg att arbetsbelastningen på förvaltningen är hög, vilket leder till stress och press, samt att ärendet tillkom senare än övriga ärenden. En mer restriktiv inställning till det senare har nu införts.

ANNONS

– Vi behöver säkerställa att ärenden som inte är färdiga för ärendeberedningen helt enkelt får vänta tills nästa gång. Ärenden kommer att dyka upp med kort varsel, men de kommer minimeras i antal. Vi har varit väldigt snälla med det men vi har sagt att vi får sluta med det nu. Det är viktigare att det blir rätt än att det går fort.

Ska ta större hänsyn till jävsituationer

En annan slutsats som enligt Vorberg har dragits efter den interna utredningen är att det hade varit befogat att behålla personuppgifterna synliga.

– Utifrån att man har gått igenom rutinen har man tittat på hela flödet och lyft upp jävsfrågan. Om jag inte hade fått ett förslag på en maskad handling utan man hade lagt upp det som det var, då hade jag inte haft några synpunkter på det för det är juridiken som hjälper oss att göra den bedömningen.

Socialdemokraten Patrik Linde var nöjd med uppföljningsmötet.

– Det visar på att det finns saker som vi som kommun och politik behöver utveckla. Så är det ju, det är där vi har brustit. Men vi har en idé om vad vi behöver göra för att det ska bli tryggare.

LÄS MER:Kärleken i Mölnlycke kan ha räddat Anastasiias liv: ”Ukraina kommer vinna”

LÄS MER:Hällingsjöskolan omfattar årskurs 6 från och med hösten

LÄS MER:16-åriga Ludvig Hansén från Mölnlycke skriver och regisserar föreställningen Förskalv

ANNONS