Bygghandlare i Härryda ser ljus i tunneln: ”Mer spring i butiken”

De senaste två åren har varit tuffa för bygghandeln. Detta då framförallt proffsbyggandet tvärnitat. Men nu ser det ut som att bättre tider kan vänta.
– Det känns som att det har börjat ta fart, säger Sara Larsson, filialchef på Beijer i Mölnlycke.

ANNONS
|

Förra året var ett mörkt år för byggandet och bygghandeln i landet. Enligt branschorganisationen Byggmaterialhandlarna backade volymförsäljningen av byggvaror med drygt 18 procent 2024 jämfört med föregående år. Prognosen för 2025 landar ”bara” på 3,5 procents tillbakagång, vilket i sammanhanget ses som en positiv prognos.

– Vi förväntar oss definitivt ett bättre år i år, säger Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna.

”Mer spring i butiken”

På såväl Beijer byggmaterial i Mölnlycke som på XL Bygg Landvetter ser man nu med försiktig optimism på utvecklingen.

– Det finns en optimism. Framförallt ser vi att det är mycket mer privatkonsumenter som kommer in med förfrågningar nu, säger Sara Larsson, filialchef på Beijer i Mölnlycke.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Vi ser att mindre renoveringar ökar, vi kör ut material till altaner, och vi har mycket mer spring i butiken nu. Särskilt när det gäller privatkonsumenter. Där har vi just nu bättre siffror än vad vi hade den här tiden förra året. Förra helgen hade vi så bra siffror så att jag nästan fick en liten chock, säger hon.

Att det alltjämt råder ganska tuffa tider, det råder inget tvivel om, menar Sara Larsson. Stora byggprojekt har skjutits på framtiden eller pausats, och många proffsbyggare har för närvarande inte fulla orderböcker.

– Här skiljer det sig mycket. Vissa byggare har fullt upp och jobb ända till hösten medan andra har mindre. Flera av våra byggare säger också att det ringer mer på deras telefoner nu än vad det gjorde för några månader sedan, säger Sara Larsson.

”Tagit fart”

Tolv personer jobbar heltid på anläggningen, och det är enligt Sara Larsson inte tal om några personalnedskärningar.

– Vi får springa väldig mycket så det känns som att det har tagit fart. Trenden känns helt klart positiv, säger Sara Larsson.

Hur är prisläget i år jämfört med tidigare år?

– Det ligger på en ganska stabil nivå, ungefär samma som förra året. Priserna gick upp en del under pandemin när det byggdes mycket, men sedan dess har de faktiskt sjunkit lite, säger filialchefen.

ANNONS

”Proppen börjar lossna”

Även på XL-Bygg i Landvetter är tongångarna försiktigt optimistiska. Liksom hos Beijer ser man att säsongen kommit igång för privatkonsumenter.

– Vi har haft betydligt fler leveranser bara på några dagar denna veckan än vad vi hade under hela förra veckan. På konsumentsidan har det kommit igång, där känns det som att proppen börjar lossna, säger platschef Andreas Olsson.

Samtidigt är branschen trög, menar han. Även om det skulle komma en räntesänkning så kommer inte det att ge någon större skjuts under den närmast förestående framtiden.

– De större projekten tar ju tid att komma igång med. Det ska projekteras och förhandlas om bygglov med mera. Så även om räntan går ner så kan det ta ett halvår innan leveranserna kommer igång, säger han.

Andreas Olsson, platschef på XL-Bygg i Landvetter är försiktigt optimistisk inför 2024.
Andreas Olsson, platschef på XL-Bygg i Landvetter är försiktigt optimistisk inför 2024. Bild: Daniel Blomqvist

Plötsligt ringer telefonen och Andreas Olsson måste pausa intervjun i ett par minuter för att prata med en kund som vill beställa varor. Det visar sig vara en lokal entreprenör som har en hel del att göra.

– De har ett stort byggprojekt här i närheten, förklarar han.

Men att det ska bli nåt rekordår 2024, det tror inte Andreas Olsson.

– Vi hade ju ett extremt tapp 2023. Kanske kan vi öka några procent i år, men det blir nog inte jättestor skillnad, säger platschefen.

ANNONS

Har passerat botten

Monica Björk på branschorganisationen Byggmaterialhandlarna förklarar att de fortfarande ser en nedgång i byggandet i stort, men inte i samma grad som tidigare.

– Det är ju framförallt inom proffssegmentet som det har gått ner i och med att byggandet i helhet gått ner, säger hon.

De första åren under pandemin ökade byggandet rejält och innebar goda tider inom bygghandeln. Sedan dess har byggandet minskat stadigt för att till slut tvärbromsa. Men nu finns det flera skäl att hysa hopp om framtiden, menar Monica Björk.

– Vår regering har ju beslutat om en höjning av taket på rot-bidraget, och det är en positiv signal. Samtidigt sitter ju alla nu och väntar på att räntan ska sänkas, eller åtminstone inte höjas mer, säger hon.

Prognosen för 2025 ser som sagt ljusare ut, även om det fortfarande är ett tufft ekonomiskt läge.

– Summa summarum så har ju lågkonjunkturen med stigande räntor inneburit att reallönerna är lägre nu än tidigare. Så det kommer nog inte att bli något race, men vi tror att det här året blir bättre än de två senaste åren.

Så ni är lite optimistiska ändå?

– Absolut, det känns som att vi har passerat botten. Nu blir det förhoppningsvis en liten extra skjuts under våren, och på det hela taget förväntar vi oss ett bättre år i år, säger Monica Björk.

ANNONS

LÄS MER:Martin Öbo ny vd för Landvetter Södra

LÄS MER:Flera skolor i Mölnlycke har blivit utsatta för skadegörelse

LÄS MER:Andrev Walden om sin bok Jävla karlar: ”Kvinnorna var också odugliga”

ANNONS