Byggbolag orsakade utsläpp i skyddade Björrödsbäcken

Tisdagens utsläpp i Björrödsbäcken orsakades av ett byggbolag på platsen. Det är nu fastslaget efter utredning.
– Vi har betonat vikten av att detta inte får upprepas, meddelar Lovisa Gustafsson, projektledare i Härryda kommun.

ANNONS
|

På tisdagsmorgonen gick Dan Medin förbi Björrödsbäcken och upptäckte att vattnet såg grumligt ut, vilket Härryda-Posten har rapporterat om innan.

Bäcken, som är nära hans hem, är skyddad bland annat på grund av bäcköring. Bredvid vattendraget pågår markarbete inför en bostadsbyggnation.

– Jag såg ju hur de pumpade ut i bäcken. Bäcken går ju hela vägen ner till Mölndalsån. Den har betydelse för bland annat bäcköring. Detta förstör ju livsmiljön, sade Dan Medin till tidningen i tisdags.

Kommunen om utsläppet: ”Vi tittar på vilka åtgärder vi kan vidta”

Efter att Dan Medin larmat till kommunen om utsläppet visade det sig att kommunen inte visste om att ”grumligt” vatten skulle släppas ut. Efter att kommunen blivit varse om händelsen, kontaktade de entreprenören som utför markarbete på platsen.

ANNONS

Nu har en avvikelserapport inkommit från byggbolaget till kommunen.

– Vi har nyss fått in den här avvikelsen och vi tittar på vilka åtgärder vi kan vidta vidare inom projektet, meddelar Lovisa Gustafsson, som är projektledare inom kommunen, till Härryda-Posten.

Vad visar den?

– Den visar att det var vår entreprenör som orsakade utsläppet av det grumliga vattnet och att de skyddsåtgärder de hade vidtagit inte räckte utan fick kompletteras och justeras för att stoppa utflödet av det grumliga vattnet till bäcken.

Miljö- och hälsoskydd på Härryda kommun, som är tillsynsmyndighet, ska nu också vara underrättade om händelsen.

– Vi har betonat vikten av att detta inte får upprepas till entreprenören och kommer begära att de ser över sina rutiner för att minimera risken av detta, förklarar Lovisa Gustafsson i ett mejl.

Härryda-Posten söker den aktuella entreprenören.

LÄS MER:Hemliga uppgifter spreds i Härryda – hot mot rikets säkerhet

LÄS MER:Spansk knarkkurir smugglade kokain i kroppen – fängslas och utvisas i tio år

LÄS MER:Baltiskt högtryck ger fortsatt sommarvärme i Härryda

ANNONS