Bank drog ut på överföring av Härrydabos miljoner till Förenade Arabemiraten – Arn avslår skadeståndskrav

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har avslagit en Härrydabos krav på skadestånd från banken SEB. Mannen ville föra över ett miljonbelopp till sitt konto i Förenade Arabemiraten, men överföringen drog ut på tiden och valutakursen svängde till mannens nackdel. Mannen krävde därför ersättning på de förlorade pengarna.

ANNONS
LocationHindås|

En Härrydabo begärde skadestånd av banken SEB för en pengatransaktion som drog ut på tiden. Det dröjde nästan två månader för banken att genomföra överföringen av dryga två miljoner kronor till mannens bankkonto i Förenade Arabemiraten. Pengarna som kom från en husförsäljning i Sverige skulle gå till ett nytt husköp i Förenade Arabemiraten.

Men i väntan på att transaktionen skulle genomföras hann valutakursen förändras så mannen förlorade 150 000 kronor, jämfört med om transaktionen genomförts när han först begärde det. Mannen som egentligen hade planerat lämna Sverige krävde ytterligare 12 000 kronor för hyrbilskostnader han ådrog sig i väntan på att överföringen skulle bli klar.

ANNONS

Banken svar: ”Förhöjd risk för penningtvätt”

När mannen inkom med sin begäran om att få överföra pengar krävde SEB i sin tur information om vart pengarna kom ifrån och vart de skulle. Enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism så måste banken göra ytterligare kontroller av kunden innan en överföring kan genomföras.

Enligt banken har transaktionen genomförts så fort informationen inkommit och granskats.

ARN avslår kravet på skadestånd

I ARN:s beslut från slutet av december konstaterar nämnden att SEB följt lagen och gjort de utökade kontrollerna innan pengarna fördes över till mannens konto i Förenade Arabemiraten. Nämnden menar därför att banken inte är skadeståndsskyldig och nekar mannens krav.

LÄS MER:Gymnasievalet nalkas: Nyfikna niondeklassare på Hulebäcksgymnasiet

LÄS MER:Wendelsbergs nyårsrevy har så mycket energi att Mölnlyckes elförsörjning är säkrad

LÄS MER:Mölnlyckebon Johannes ”Gneben” Aira har gått vidare i Talang

ANNONS