Åtal för vållande till annans död – dog vid reparation av stor svarv i Mölnlycke

En man i 60-årsåldern avled i en arbetsplatsolycka när han utförde reparation av en större svarv och maskinen slogs på av misstag. När ambulanspersonalen kom fram såg de att mannens liv inte gick att rädda.
– Som en krigszon kändes det. Jag hörde någon gapa bakom mig att någon har dött, säger ett vittne i förhör.

ANNONS
|

Mannen som förolyckades var inte anställd på företaget i Mölnlycke eftersom han vid tillfället hyrdes in i sin roll som egenföretagare. Han var dock välkänd på företaget sedan tidigare. Mannen skulle egentligen inte ha utfört just det arbetet den dagen i april förra året. Men då han ansågs vara bland de bästa på just den maskinen, och han råkade vara på plats, ombads han av produktionsledaren att assistera den ansvarige underhållsteknikern. Den senare är nu åtalad vid Göteborgs tingsrätt och misstänkt för vållande till annans död till följd av oaktsamhet. Han förnekar brott.

Enligt polisens anteckningar stod den nu avlidne på en del av maskinen medan den andra personen skötte reglagen. På något vis råkade denne komma åt fel reglage. Då startades en kraftig rotation av delen där den nu avlidne stod. Han slungades in i maskinen och fastnade medan rotationen fortsatte. Knappen för nödstopp var intryckt vid den efterföljande undersökningen. Mannen hittades på golvet med stora skador i hals och bröstkorg.

ANNONS

Kollegor strömmade snabbt till och stor chock la sig i rummet. Ett vittne beskriver hur en av dem spydde och en annan svimmade.

Den misstänkte: ”Jag stängde ner och ville aldrig komma tillbaka igen”

Den misstänkte berättar i förhör att han genast började med hjärt- och lungräddning till dess att ambulanspersonalen kom. Olyckan har påverkat honom starkt.

– Jag påverkades av demoner och sådana saker i början. Saker och ting som upprepar sig om och om igen och hela tiden kommer tillbaka. Självanklagelser. Ångest. Stress. Jag vet inte hur jag skall förklara det men hjärnan verkar ha stängt av vissa funktioner (...). Jag stängde ner och ville aldrig komma tillbaka igen och aldrig hålla på med dessa grejer igen. Hjärnan sade till mig det, säger han.

I en del av hans beskrivning om vad som hände förklarar han att de kände sig tvungna att köra maskinen ”lajv”.

– Man måste få maskinella rörelsen med motor och då är man tvungen att sätta på strömmen. Det var på grund av att vi ville lämna maskinen i färdigt skick, så det bara skulle vara att dra i spaken och köra på. Vi kände oss tvungna till det, säger han.

Företaget ska påbörja en egen utredning för att se om de hade kunnat göra något för att undvika händelsen.

ANNONS

LÄS MER:Det närmar sig öppning för I love pizza i Mölnlycke

LÄS MER:Adrian Keoghs historia blev viral på Instagram – fick ingen hjälp på Landvetter flygplats

LÄS MER:Regeringen dissar Härryda – inget lokalt lantmäteri

ANNONS