Åsa och Tom odlar för en hållbar framtid – i Stora Håltet

Åsa Magnusson lämnade jobbet som chef, nu driver hon ekologisk grönsaksodling med maken Tom Leimar, i Stora Håltet.
– Det är så lätt att glömma att vi hör ihop med jorden, säger Åsa Magnusson.

ANNONS
|

Den lilla grusvägen som slingrar sig genom skogen stiger uppåt. Så blir granarna allt färre innan de plötsligt förbyts mot ett böljande landskap. Det är uppehåll, solen letar sig fram genom molnen. Himlen tycks närmare här.

Här, i en röd stuga mellan Eskilsby och Bertshult, bor Åsa Magnusson, 43 och Tom Leimar, 42. De driver en ekoodling och är mitt uppe i sin första säsong. På det som nyss var en ordinär gräsmatta spirar nu ett mångfaldigt liv. Stora regnpärlor glittrar på kålrabbins blad, bondbönan ligger tung, och gröna äpplen tar form under bladverket.

– Det var en uppenbarelse att få se något nytt när man kom hit. Det är en vacker landsbygd, fast nära till stan ändå, säger Tom Leimar som är uppväxt i Landvetter men kände inte till Stora Håltet, innan han och Åsa flyttade hit för åtta år sedan.

ANNONS

– Och så är det ju den biologiska mångfalden som finns här, allt fågelliv och alla insekter, svarar Åsa Magnusson på frågan om vad hon fastnade för med platsen de valt att bo på.

Nyskördade morötter.
Nyskördade morötter. Bild: Malte Just

Längtan till naturen ledde till ny karriär

Paret Magnusson/Leimar visar runt i sin trädgård. Överallt springer liv upp. Bifftomatens gren kämpar för att inte brytas. Luktärtans vita och purpurfärgade blommor sträcker sig mot molnen. Allt som allt är det närmare 50 grödor som paret odlar i sin trädgård.

Åsa Magnusson arbetade tidigare som chef inom socialtjänsten men kände att hon behövde en förändring i sitt liv.

– Jag hade en längtan till att jobba mer med naturen, att inte sitta framför datorn, berättar Åsa som tog steget och utbildade sig till market gardener på Angereds gård.

– Det är en odlingsteknik som handlar om att odla med olika grödor på en liten yta. Det gör man för att främja jordhälsan, berättar Åsa och fortsätter:

– Man säger ju att man odlar jorden på det här sättet – inte grönsaker. Det handlar om att tillföra mull och näring till jorden, så att jorden kan producera så bra grödor som möjligt.

Intresset för odling delar hon med maken Tom Leimar som till vardags är servicetekniker inom medicinteknik.

ANNONS

– Jag har ett brinnande intresse för natur och närodlad mat, så när Åsa började titta på odlingsutbildningar så hejade jag glatt på, berättar Tom.

Det var i januari som Åsa och Tom tog steget och registrerade sitt företag ”Earthbound living”.

Originella svarta tomater, snart redo att skördas.
Originella svarta tomater, snart redo att skördas. Bild: Malte Just

Samarbeta med naturen – inte stävja den

Bakom ett spröjsat fönster ligger vitlöken på tork. Gransångarens sång hörs från skogsbrynet, i övrigt är det tyst. Runt odlingen har de satt upp fågelholkar men ungarna är utflyttade. Här har blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare flyttat in.

– Vi har sett hur fågellivet förändrats och att det också är nya arter. Man ser att nyckelpigorna har börjat komma tillbaka, vilket vi aldrig har haft i trädgården innan, säger Åsa Magnusson.

Odlandet har skärpt parets blick för säsongens cykler och djur- och växtlivets skiftningar. De berättar bland annat om om den notoriska vänsterprasslaren – den svartvita flugsnapparen, som bedrivit otrohetsaffärer i deras holkar.

Och det är just att återknyta till naturen som är ett av syftena med verksamheten, vilket namnet ”Earthbound living” skvallrar om:

– Det är så lätt att glömma att vi hör ihop med jorden. Odlingar handlar inte om att stävja naturen, vi vill snarare samarbete med den, berättar Åsa.

ANNONS

Intresset för ekoodling hänger tydligt ihop med parets engagemang för de klimat oh miljöutmaningar som världen står inför.

– Jag kommer ihåg ett tillfälle när vi var så jäkla förbannade. Vi köpte en ekologisk vitlök i matbutiken, man tycker att man har gjort ett bra val, och så ser man att den är från Kina – och så har man betalat extra för en ekologisk vara. Då måste vi göra saker på ett bättre sätt, säger Tom Leimar.

– Så vi försöker tänka i alla de stegen, att vi fraktar inte hit gödsel utan vi använder grannens gödsel. Vi vill att om man köper våra varor, så ska man kunna känna sig trygg med att det är inget fuffens, säger Åsa Magnusson.

Även om Tom och Åsas odling ännu inte är Eko-certifierad så använder de sig aldrig av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället för besprutning löser de angrepp med att odla smartare. Som exempel berättar Åsa att de låter mangold och tagetes växer jämsides:

– Bladlöss gillar inte tagetes-doften. Så då behöver man inte tänka på det här med besprutning. Man arbetar med naturen istället för emot den.

”Ta det lugnt och ha roligt”

Åsa Magnusson har storstilade planer för sitt företag, att sälja grönsaker är bara en början, på sikt vill hon också hålla i kurser. Men hon vill också uppmuntra andra att odla sina egna grönsaker.

ANNONS

– Man behöver inte göra det så stort, man kan börja med ett par pallkragar i trädgården och köpa färdiga plantor. Ta det lugnt och ha roligt. Det värsta som kan hända är att plantan dör, man lär sig eftersom, säger Åsa Magnusson och Tom Leimar fyller i:

– Vi har inte saknat gräsmattan en sekund. Vi har en hund, och det var väl i stort sett hon som använde gräsmattan till sina behov. Så nej, det är bara att testa. Jag tror inte man ångrar sig. Att skapa egen mat finns det ingen förlust i.

LÄS MER:Kanoter kantrade i Rådasjön

LÄS MER:Liverapport Mölnlycke IF:s damjuniorer i Gothia cup-final

LÄS MER:Från generation till generation på Sammels lantgård i Landvetter

ANNONS