Ansträngt läge på förskolorna i Härryda kommun

Förkylningsvirus, kräksjuka, covid-19 och RS-virus. Läget på förskolorna i Härryda kommun är ansträngt. Det är inte bara barnen som är sjuka i omgångar, utan även personalen.
– Jag har märkt mest av något influensaaktigt. De pedagoger som blivit sjuka har blivit långtidssjuka, kanske två, tre veckor, säger Hasby Lyrhem, verksamhetschef för förskola och pedagogisk omsorg.

ANNONS
|

Personalen och rektorer på förskolorna i Härryda kommun har flaggat för att läget är ”ansträngt, men hanterbart”, berättar verksamhetschefen för förskolorna i kommunen, Hasby Lyrhem.

– Immunförsvaret kanske inte är på topp efter pandemin. Sjukdomarna har påverkat verksamheten i en jämn nivå under hösten, med alla höstförkylningar. Och nu in i det nya året också. Det är ju den här perioden runt januari och februari, många barn och många pedagoger som är sjuka. Vi är beredda om det utökar, eller håller sig i jämn nivå, men vi hoppas att det dalar snart.

Enligt henne har barn och personal varit drabbade i omgångar.

ANNONS

– Det är svårt att veta vilka sjukdomar de har, med tanke på hur mycket som går just nu. Man är hemma tills man är frisk och har kanske inte varit i kontakt med läkare till dess heller, säger Hasby Lyrhem.

Men ingen förskola har tvingats hålla stängt på grund av läget.

– När det är mycket sjukdom sjunker både personalstyrka och barnantal på förskolorna. Tyvärr blir det ju så att det går runt, man smittar varandra på ett eller annat sätt. Därför är det viktigt med hygienen och utevistelsen, säger Hasby Lyrhem.

– Det har däremot varit ett tillfälle i höst där en dagbarnvårdare varit sjuk, där vårdnadshavarna då tog beslutet att hålla barnen hemma.

I perioder har det varit vikariebrist

I tider med mycket sjukdom har det i perioder varit svårt att få tag på vikarier till förskolorna.

– Vi jobbar så mycket som vi kan med vikariefrågan. Vi får tag på vikarier mestadels av gångerna. Men pedagogerna är fantastiska och omorganiserar sig. Vi försöker hitta lösningar och omfördelar och omstrukturerar personalgruppen. Ibland får pedagogerna låna vikarier från en förskola till en annan förskola som har större behov. Alla förskolor håller öppet som vanligt.

Är det något som kommunen kan förändra i sättet ni arbetar för att förebygga?

ANNONS

– Vi har redan inarbetade rutiner, det är det sättet vi kan förhindra smittspridning. Vara ute mycket, tänka på handhygien. Extra noggranna med att tvätta leksaker och gosedjur exempelvis när vinterkräksjuka går. Man är väldigt inkörd med hur man ska förhindra smittspridning efter pandemin.

Har det varit någon förskola som har haft det extra tufft?

– Nej, det har jag inte fått till mig, sjukdom finns överallt. Och alla kommuner är ju drabbade på precis samma sätt.

LÄS MER:Då införs Västtrafiks nya zoner i Mölnlycke

LÄS MER:Patricias barn blev svårt sjuk i RS – vill varna andra

LÄS MER:Köerna till 1177 är långa – nu stärker regionen upp med fler nummer

ANNONS