Ankracet i Landvetter fyller 25 år: ”Inga planer på att sluta”

Nära tvåtusen ankor släpps ut i ån. Under lördagen genomförde Landvetter Idrottssällskap sitt traditionella ankrace, som i år firar 25-årsjubileum.
– Det har fortsatt att vara populärt, så vi har inga planer på att lägga ner, säger Mette Grefsrud Persson, som är från klubben.

ANNONS
|

Det är 1 800 ankor som släpps ner i ån för att tävla mot varandra. Men inte av den riktiga sorten. Utan gula badankor i plast.

Trots regnet hade besökare tagit sig till Stationsplan för att titta och delta i det årliga ankracet, som Landvetter IS håller där.

Tävlingen fungerar som så att de som vill delta i ankracet köper en lott, och får på så vis en chans att vinna högsta vinsten. Om just deras anka kommer först i mål.

– 15 000 kronor, en rejäl slant! Alla plastankor är numrerade. Man köper en lott som motsvarar en anka i racet. De senaste åren har vi släppt i så mycket som 1 800 ankor, men förut var det lite färre, förklarar Mette Grefsrud Persson, som sitter i idrottsföreningens styrelse.

ANNONS

Strax före det stora racet, hålls det av tradition ett litet företagsrace.

– Det är bland annat lokala företag som har kunnat köpa en företagsanka. Det är samma princip och drygt 75 ankor som deltar. När det gäller företag släpper vi inte i några ankor som inte är köpta. Men vi utgår från att även alla lotter till det stora racet blir sålda, vi säljer ju de sista till starten.

Överskottet går tillbaka till fotbollen: ”Bra inkomstkälla”

Under lördagsmorgonen var det bara ett tiotal ankor som saknade lott, och försäljningen fortsatte bland annat utanför den lokala Ica-butiken med hjälp av fotbollsspelarna.

– Det är våra lag som arrangerar detta, föreningen står såklart bakom. Det är våra seniorerna främst, som har hand om grillningen och själva racet.

Hur kommer det sig att ni arrangerar just ett ankrace?

– Det var en sådan sak som var ganska populär i slutet av 90-talet. Sedan har många slutat, men vi har fortsatt. Vi har i stort sett varit slutsålda gällande lotter. Nu regnar det mycket så vi vet vi inte hur många som kommer. Men när det är bra väder har det inte varit ovanligt att det varit upp till tvåtusen personer. Det är en bra inkomstkälla för föreningen. Överskottet går tillbaka till barn och ungdomsfotbollen, säger Mette Grefsrud Persson.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Det är en av de aktiviteter som föreningen har som allmänheten får komma på. Det är kul att göra något för de som bor i Landvetter, som inte är idrottsrelaterat också.

LÄS MER:Äldre dam hotade barn med kniv – polisen larmades till Landvetter

LÄS MER:Varning för skyfall och åska

LÄS MER:Matställe i Mölnlycke får bakläxa rörande städning

ANNONS