Csaba Bene Perlenberg: Thomas Ravellis vrede talade för många tunnelkritiker i Mölnlycke

Järnvägs- och tunnelfrågan engagerar – men hur mycket?, skriver Härryda-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

1976 hölls en politisk valduell som Sverige inte sett maken till varken före eller efter. Olof Palme (S) och Thorbjörn Fälldin (C) drabbade samman inför 10 000 åskådare på Scandinavium i Göteborg. I tv-sofforna satt miljoner åskådare.

Mytbildningen kring trycket på plats når astronomiska proportioner. Ord som ”ett jävla tryck” och ”ishockeyfinal” har använts av personer som var på plats.

Om debatten går det att säga att Olof Palme vann debatten, men förlorade valet. TV-tittarna imponerades inte av Palmes mästrande debattstil.

När ett hundratal Mölnlycke- och Härrydabor under onsdagskvällen slöt upp för det stora järnvägsmötet på Råda rum, inbjudna av länsstyrelsen och Härryda kommun, var det kanske inte Palme-Fälldin-vibbar, men nära nog.

ANNONS

Värt att nämna är att Råda rums största sal Maria-Elisabeth tar 800 personer. Enligt länsstyrelsen var inte ens hälften av platserna fyllda: 285 personer besökte evenemanget. Ytterligare 700 personer följde länsstyrelsens webbsändning, varav som flest 300 samtidigt. Är det ett öronbedövande engagemang mot tunneln, eller toppen av engagemanget? Det är svårt att säga.

En del av de närvarande var dessutom från media: Härryda-Posten hade stora delar av redaktionen på plats, medan övriga redaktionsmedlemmar bistod med liverapportering och filmsändning från redaktionen. Läsarresponsen var massiv: Drygt 90 procent av våra prenumeranter läste eller följde vår liverapportering under gårdagskvällen. Och tillströmningen av nya prenumeranter är en av årets största på en enskild bevakning.

Frågan engagerar. Men frågan är hur mycket – och hur många.

Det ligger kanske i sakens natur, men av dem som tog till orda var i stort sett alla kritiskt inställda till antingen hanteringen av informationen kring järnvägs- och tunnelfrågan eller vad de uppfattade som en demokratisk skenprocess.

Helt klart är att många Härrydabor önskar mer information

En herre menade att det var bra att utveckling skedde, medan en annan hyllade att Härryda framöver kommer ingå i zon A. I övrigt var kommentarer och frågor i moll.

När Härryda-Posten efter mötet försökte fråga den välkände Mölnlyckebon Thomas Ravelli om hans åsikt och uppfattning live i vår sändning, avböjde han med orden: ”Jag har ingen lust, jag är för arg.”

ANNONS

Av döma av de Härrydabor som Härryda-Postens reporter Sofia Bednarek pratade med direkt i sändningen verkade det vara en universal känsla. Thomas Ravellis vrede och upprördhet verkade tala för många på mötet.

Thomas Ravelli var inte helt nöjd med gårdagskvällens möte.
Thomas Ravelli var inte helt nöjd med gårdagskvällens möte. Bild: Daniel Blomqvist

Stormötet om järnvägs- och tunnelbygget skapade bitvis fler frågor än svar. När fastighetsägare krävde tydlighet om när de får besked om den utpekade korridoren påverkar just deras hus och hem fick de till svar att sådana besked inte kan ges förrän om två år. Däremot kommer Härryda kommunfullmäktige att ta beslut om godkännande eller förkastande av avtalet mellan stat, region och övriga kommuner samt Swedavia redan den 14 november.

För de som önskade en omvänd ordning, det vill säga att först få mer kunskap om hur projektet påverkar Härrydaborna, för att först därefter kunna påverka om det ska byggas en tunnel, blev informationsmötet i praktiken en återvändsgränd.

När kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) sade att en folkomröstning inte är aktuell eftersom det blir svårt att formulera en fråga om för eller emot en viss dragning av järnväg och tunnel, blev svaret från en Härrydabo att det i praktiken var att inkompetensförklara väljarkåren.

Samtidigt bör det påpekas att parlamentarisk demokrati är just representativ: Härrydaborna har valt förtroendevalda just med syftet att de ska fatta beslut i stora och bitvis väldigt komplicerade frågor.

ANNONS

Helt klart är att många Härrydabor önskar mer information – och större möjlighet att påverka.

Landshövdingen Sten Tolgfors besked om att det kommer hållas fler stormöten var en välgärning. Men givet gårdagskvällens milda uppslutning behöver länsstyrelsen nog inte boka Wallenstam arena.

LÄS MER:Stora järnvägsmötet om tunneln i Mölnlycke

LÄS MER:Lista: Tio fakta om nya järnvägen Göteborg-Borås (och hur det påverkar Härryda)

LÄS MER:Regeringen: Nästa fas av järnvägsbygget i Härryda kan inledas

LÄS MER:Ny järnväg mellan Göteborg och Borås skapar oro över bostadspriserna

LÄS MER:Gunnar Häggström (M) initierade Härrydas senaste folkomröstning

LÄS MER:SD:s Peter Arvidsson om järnvägen: ”Hoppas inte på en folkomröstning”

ANNONS