A-traktorn är en viktig bit i livspusslet för många människor

Vi socialdemokrater ställer oss på ungdomarnas och landsbygdens sida. Reformera reglerna för A-traktorerna så att våra ungdomars friihet kan värnas samtidigt som vi höjer säkerheten, skriver riksdagsledamöterna Isak From och Joakim Järrebring.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

A-traktor eller EPA-traktor är ett viktigt transportmedel men också en kultur och ett sätt att umgås på landsbygden.

Den nya SD-styrda regeringen har under den korta tid den styrt landet bedrivit en politik som splittrar och utformat förslag som missgynnar landsbygden, reseavdraget, elprisstödet och skattesänkningen på bensin och diesel med 14 öre respektive 40 öre är exempel på detta.

Vi socialdemokrater menar att Sverige behöver en regering som håller ihop Sverige och ser till att hela landet kan leva och växa. När det gäller livet på landsbygden, där kollektivtrafiken är bristfällig eller obefintlig är A-traktorn nästan en nödvändighet för att få familjers livspussel att gå ihop. Men även i småstaden är den frihet som ett eget transportmedel innebär en viktig del i ungdomars liv.

ANNONS

Den senaste tidens uppmärksammade problem med A-traktorer, kopplat till olyckor och tragiska dödsolyckor gör att A-traktorernas framtid diskuteras flitigt och det finns röster som vill förbjuda A-traktorer. Vi ställer oss istället på ungdomarnas och landsbygdens sida och menar att regelverket måste reformeras så att friheten, kulturen och fritiden för våra ungdomar kan värnas samtidigt som vi höjer säkerheten och ställer högre krav på trafikkunskaper.

EPA-traktorn var ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar. Dessvärre har fusket och därmed olyckorna med fordonstypen ökat drastiskt.

Dagens lagstiftning gör gällande att den högsta tillåtna hastigheten för dessa fordon är 30 kilometer i timmen. Denna hastighetsbegränsning har gällt sedan EPA-tidens lagstiftning, och är sedan EU-inträdet ett undantag i EU:s fordonsregelverk.

Mopedbilen som också ökat i popularitet ser ut som en bil men är konstruerad som en moped på fyra hjul. Det innebär att fordonet inte alls är lika säkert som en personbil. Regelverket för mopedbilar gör att mopedbilarnas kaross inte alls klarar krockar och har tryckts ihop helt vid krocktester. Vi menar att även när det gäller mopedbilar behöver körkortsutbildningen förbättras.

En mopedbil får i dag köra 45 kilometer i timmen medan en A-traktor eller EPA-traktor endast får framföras i 30 kilometer i timmen. Detta är ologiskt, eftersom det är betydligt säkrare att framföra A-traktorer än en mopedbil.

ANNONS

A-traktorernas eller EPA-traktorernas regelverk bör därför harmoniseras. Körkortskraven och den praktiska delen i AM-utbildningen behöver skärpas, säkerhetsbälte ska vara krav på alla platser samt att det självklart ska vara vinterdäck på A-traktorn när det råder vinterväglag. Det är också rimligt att den högst tillåtna hastigheten för A-traktorer bör höjas till 45 kilometer i timmen då A-traktorn är säkerhetsmässigt bättre än mopedbilarna.

Vi har skrivit ett förslag, en motion, till riksdagen för att vi vill värna A-traktorns alla positiva egenskaper. Samtidigt anser vi att det finns skäl att öka säkerheten och göra en översyn av regelverken. Det är en viktig reform för familjer som bor på landsbygden och skulle förbättra trafiksituationen i hela landet.

Vi undrar när SD och deras regering kommer genomföra en reform som gynnar landsbygden?

Isak From (S)

Riksdagsledamot Västerbottens valkrets

Joakim Järrebring (S)

Riksdagsledamot från Västra Götalands västra valkrets

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS